Borlänge

Hade fem kilo knark på sig

Tre män har på måndagen åtalats vid Falu tingsrätt misstänkta för att ha befattat sig med närmare 5 kilo amfetamin.
En av de åtalade är en 20-åring från Borlänge.

Förutom 20-åringen från Borlänge så är det två män från Stockholmstrakten som åtalats, dem är 33 respektive 37 år. Enligt åklagaren hade 37-åringen stämt möte Borlängebon i centrala Stockholm den 15 oktober i fjol. Därifrån färdades sen alla tre åtalade i bil till förorten Brandbergen. Där hämtade 37-åringen den aktuella narkotikan på en okänd adress för att sen överlämna den till 20-åringen som var kvar i bilen.

Den 20-årige Borlängebon transporterade sedan narkotikan i två påsar till centralstationen där han greps när han var på väg att gå ombord på ett tåg till Dalarna.

Alla tre häktades tre dagar efter gripandet och på måndagen har alltså åtal väckts. Åtalet gäller grovt narkotikabrott, eftersom det handlar om en stor mängd amfetamin, närmare fem kilo, och enligt åklagaren har partiet inte varit avsett för någon av de tre männens egna bruk.

Den bevisning som åklagaren anför är bland annat åtta fingeravtryck som upptäckts på påsarna och som visat sig härröra från den 20-årige Borlängebon. Annan bevisning är samtal och sms-kommunikation mellan 20-åringens och 37-åringens mobiltelefoner. På måndag i nästa vecka börjar rättegången.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".