Skridskoåkare. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

"Använd isdubbar"

Den gångna helgen har präglats av en del olyckor där personer gått genom isen. Bland annat i lördags i Rättvik då en man omkom i samband med att hans skoter gått genom isen. Det gäller att vara rätt utrustad när man ger sig ut på isen, säger räddningstjänsten till Dalanytt.

– När man är ute på isar ska man ha isdubbar på sig, det är ett måste, säger räddningsledaren Lars Sjöberg när han möter Dalanytt vid Hälsinggårdsbryggan på sjön Runn utanför Falun. Det blåser, isen ser fin ut och någon enstaka skridskoåkare syns till.

Men det har varit olycksdrabbad helg på Sveriges isar. Bland annat på Mälaren, Storsjön, Hallbosjön och utanför Rättvik där en 65-årig man omkom.

Mannen försvann i samband med en skotertur. När han inte kom fram började anhöriga att leta efter honom. Till slut hittade de 65-åringen vid en sjö. Mannens skoter hade gått igenom isen, men han hade lyckats ta sig upp. Han fördes svårt nerkyld till Falu lasarett men hans liv gick inte att rädda.

Förutom isdubbar så är det bra att ha hjälm på sig när man är ute på isen. En ryggsäck packad med extrakläder i påsar är också bra utrustning, menar Lars Sjöberg från räddningstjänsten.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".