Almi lånade ut rekordmycket

Aldrig tidigare har Almi lånat ut så mycket pengar till företag som just nu. Almi Dalarna ökade under fjolåret sin utlåning mycket kraftigt jämfört med 2007.

Almis låntagare är små- och medelstora företag och nyföretagare, som behöver rörelsekapital för att kunna expandera och utvecklas.

Almi Dalarna, som ägs av staten och Region Dalarna, lånade under förra året ut 113 miljoner kronor till sådana företag. Det är en ökning med hela 55 procent jämfört med år 2007.

Hösten blev särskilt intensiv, då finansoro och den begynnande lågkonjunkturen ledde till en allt tuffare kreditmarknad.

I sådana lägen är Almis roll att ta högre risk än andra aktörer på marknaden och det är betydelsefullt, framhåller Almi Dalarnas VD Hans Astorin.

Han säger i ett pressmeddelande att det nu är viktigt att Almi kan tänja sig extra mycket, så att företagen får de krediter som behövs.

Almi Dalarnas VD tror att det under det här året blir fortsatta varsel och neddragningar och ett växande antal konkurser, innan det sker en vändning.

Hans Astorin spår därför en ny rekordutlåning under 2009. Han tror också att Almi får allt större företag som kunder och att det leder till större enskilda krediter.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".