Från och med 1/1 2010 får patienten välja vårdgivare. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
vårdval i dalarna

Få bytte vårdgivare

Om ett år ska fritt vårdval vara infört i Dalarna. Tanken är större valfrihet för patienterna. Men frågan är hur mycket valfrihet det blir på mindre orter. I Västmanland har vårdvalet redan funnits i ett år. Och där är det få som utnyttjar valfriheten.

– Jag är nöjd med min läkare så jag har inte bytt, säger en patient i Köping i Västmanland. 

Och de flesta verkar resonera som hon. Enligt en sammanställning som gjorts över patientflöden mellan vårdcentralerna i Västmanland, från februari till oktober i fjol, har de flesta vårdcentraler tappat eller ökat med mindre än 200 patienter. Enstaka vårdcentraler sticker ut och har betydligt större tapp eller ökningar.

Landstinget Dalarna har stretat emot in i det längsta, men nu har regeringen bestämt att alla måste genomföra det senast detta år. Inte en dag för tidigt, tycker moderate oppositionsrådet Jan Wiklund:
– Jag tycker att det bra att patienten nu får en möjlighet att själv välja vilken vårdgivare som man vill gå till.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Fritt vårdval

Vårdvalsmodellen i sjukvården innebär att patienterna själva väljer vårdcentral. Patienternas val styr hur resurserna fördelas till olika vårdgivare. Landstingen bestämmer själva om ersättningens utformning. Alla som uppfyller landstingets krav får rätt att etablera sig och ta emot patienter. Patientens fasta läkarkontakt måste inte vara specialist i allmänmedicin. Vårdvalsmodellen införs 1 januari 2010.

Källa: Regeringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".