Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Maj-Lies Lofvars med skor gjorda av hästskinn. Foto: Anders Brundell/SR Dalarna
2 av 3
Lotti Hansson, Kristina Egnell jobbar med att rädda gamla föremål. Foto: Anders Brundell
3 av 3
Skor från Lima gjorda av hästskinn. Foto: Anders Brundell/SR Dalarna
Falun

Kulturarvets verksamhet räddas

Verksamheten på Kulturarvet i Falun räddas nu genom bildandet av en ekonomisk förening. I verkstaden på Ingarvet i Falun sysslar arbetshandikappade personer med att ta vara på gamla historiska föremål av järn, trä och textil. Nystarten möjliggörs genom ett samarbete med andra företag berättar chefen för Dalanytt.

Att vårda gamla kulturföremål så att de inte förstörs är viktigt för att bevara vår egen historia för kommande generationer. Den ekonomiska föreningen Kulturarvet har en verkstad på Ingarvet i Falun där arbetshandikappade personer sysslar med att ta vara på gamla historiska föremål av järn, trä och textil. Den verksamheten har varit hotad, på grund av att Nordiska museet avsagt sig ansvaret, men har nu fått en nystart.

– Det nya i det här, är att vi ska bilda ett nätverk med företagen på Ingarvet, och vi ska ta betalt för praktikplatser, säger sektionschefen Maj-Lies Lofvars.

– Vi har säkert haft 300 praktikanter sedan 1991, vi har fyra fem stycken åt gången kontinuerligt, men vi har aldrig tagit betalt för praktikplatserna.

Kunder är museer, hembygdsgårdar och privatpersoner som vill ha gamla föremål restaurerade och bevarade för framtiden.

Verkstaden har bland annat en vakuumkammare där föremål får stå i vakuum i upp till fem dygn för att på ett miljövänligt och giftfritt sätt ta kål på skadeinsekter som pälsänger och trämask, som annars förstör de gamla föremålen.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".