1 av 2
Till helgen ska gästerna vid fågelborden räknas. Foto:Alf-Jan Hansson
2 av 2
Gråsiska. Foto: Alf-Jan Hansson

Vinterfåglar i Dalarna ska räknas

Till helgen ska fåglarna i trädgårdar och vid fågelmatningar i Dalarna räknas. Uppgifterna kommer sedan att matas in i en databas, så att det går att se om vissa arter blir fler eller färre under ett antal år.

Fågelräkningen pågår från fredag till och med måndag.

– Genom att vi har så pass många dagar, hoppas vi att skolor och andra institutioner ska engagera sig , säger Staffan Müller i Dalarnas Ornitologiska Förening.

Av fågelräkningarna går det också att se om vissa arter ändrar sitt beteende, så att de plötsligt kommer fram till matningarna eller kanske försvinner därifrån. Eller om det dyker upp helt nya arter.

– Det finns alltså ett rent forskningssyfte med den här räkningen, förklarar Staffan Müller. Samtidigt vill vi på det här sättet också öka fågelintresset bland allmänheten.

Han berättar att det brukar finnas mellan 20 och 25 olika fågelarter vid fågelborden. En del är vanliga, andra mer ovanliga.

Resultatet av fågelräkningen ska sedan rapporeteras till Sveriges Ornitologiska Förening, antingen via nätet eller vanligt brev.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".