Skogsfastighetsspekulanten Erik Olsson, 22 år från Malung och Lars Bergman på LRF Konsult. Foto: Stefan Ubbesen/SR Dalarna

Intresset för skogsfastigheter ökar

Den globala ekonomiska krisen sätter djupa spår inom många branscher, men marknaden för jordbruks- och skogsfastigheter klarar sig bra och snittpriserna stiger, bland annat i Dalarna. Och det finns många spekulanter, bland annat Erik Olsson i Malung, blott 22 år.

– Vi tycker att skogsfastigheter står sig bra jämfört med många andra branscher, vi ser en något mer avvaktande marknad under 2008 och att priserna sjönk marginellt under hösten, men det är fortfarande ett bra intresse, säger Lars Bergman som är fastighetsmäklare vid LRF Konsult i Malung.

2008 steg snittpriserna i mellansverige, däribland Dalarna med 4 procent jämfört med året innan, från 334 till 349 kronor per kubikmeter skog. Det här visar färsk statistik från LRF Konsult. Ökningen i mellansverige är något mindre än i landet som helhet där priserna steg med 6 procent.

En av dem som är intresserade av skogsfastighetsmark är Erik Olsson, 22 år från Malung.

– Jag tycker det är ett bra läge som det ser ut nu, som gör att det är en bra investering, säger han.

– Jag tror på virkespriserna på lång sikt, det kommer att stiga helt enkelt.

Från år 2003 hade branschen en kraftig ökning med över 80 procent.

– Men det vi ser nu är en stabilisering av priserna, en avmattning är väl nästan naturlig efter en sådan ökning som vi har haft, säger Lars Bergman på LRF Konsult.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".