Vargwebb stängd efter missbruk

På torsdagen stängde Länsstyrelsen i Gävleborg den så kallade vargwebben, en hemsida på internet där forskare och andra nyfikna har kunnat följa vargarnas rörelser i Galvenreviret nordväst om Bollnäs. Anledningen är att polisen misstänker att sidan missbrukas av tjuvjägare.

Vargwebben har bara varit öppen i en vecka, men polisen säger att den redan missbrukats av ett nätverk bestående av misstänkta tjuvjägare, därför släcks nu sidan ned.

– Vi har fått tydliga signaler och rekommendationer från polisen att informationen som går ut via den här vargwebben, det vill säga var vargarna befinner sig, har använts för att förfölja vargarna, säger Annica Forsberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Tanken med vargwebben var att främst att ge jägarna och intresserad allmänhet information om var det fanns vargar.

På polisen vet man sedan länge att det finns nätverk för vargmotståndare. I Dalarna har flera vargar förgiftats och misstanken är nu att nätverket spridit sig till Hälsingland. Bland annat har flera vargar försvunnit spårlöst i Voxnareviret i Ovanåkers kommun den senaste tiden. Polisen har också goda belägg för att de som nu ägnat sig åt att spåra vargarna i Galvenreviret inte är några okunniga amatörer som i oförstånd bryter mot lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".