Under förra året genomförde polisen i Dalarna 75 000 blåskontroller. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Allt fler rattfyllerister i Dalarna

Det blir allt vanligare med drog- eller alkoholpåverkade bilförare. Förra året tog polisen 582 misstänkta rattfyllerister i Dalarna. Det är en ökning med tio procent, jämfört med 2007. Allra mest ökade drograttfylleriet.

– Det är en beklaglig ökning, säger Hans Moberg, som är vd för Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund. Det är helt enkelt ingen bra tendens.

Ny statistik från polisen visar att antalet anmälda trafikbrott totalt, alltså alla sorters brott har ökat med en procent i Dalarna mellan 2007 och 2008.

När det gäller rattfylleri, ser det sämre ut. I hela landet har antalet anmälda brott om rattfylleri och drograttfylleri ökat med 5,6 procent. I Dalarna är ökningen 10 procent. Om man lyfter ut andelen som misstänks för drograttfylleri är ökningen ännu större, hela 15 procent.

Hans Moberg ser ändå inte att alla kampanjer för en nyktrare trafik har varit förgäves.

– Nej, ökningen kan ju också bero på att polisen blivit bättre på att hitta rattfylleristerna, säger han. Förra året gjordes det 75 000 blåskontroller i Dalarna

– Tyvärr verkar det sedan inte vara så konstigt för en del att köra bil fast de är lite påverkade, säger Hans Moberg.

Ett problem vid drograttfylla kan vara att den är svårare att upptäcka än vanligr rattfylleri.

– Drograttfyllan märks inte vid någon blåsning, konstaterar Hans Moberg.

– Och all drog- och rattfylla måste minska, det är helt klart.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".