Ann-Sofie Sterio på Kvinno- och tjejjouren i Borlänge. Foto: Eva Rehnström/SR Dalarna
Borlänge

Fullt upp för kvinnojouren

Allt fler söker sig till Kvinno- och tjejjouren i Borlänge. Förra året ökade både telefonsamtalen och de personliga stödsamtalen. De personliga stödsamtalen ökade så mycket som med 70 procent.

– Ökningen beror dels på att vi utökat verksamheten så att vi kan hjälpa fler men också att de som kommer hit behöver stöd en längre tid, säger Ann-Sofie Sterio, som jobbar på Kvinno- och tjejjouren i Borlänge.

Förutom de personliga stödsamtalen så ökade också antalet gästnätter rejält. Det vill säga antal nätter som kvinnor och barn bor i jourens lägenheter för att de är rädda för sina partners. Men trots att jouren fått möjlighet att hjälpa fler så tvingades man säga nej till 21 kvinnor förra året på grund av platsbrist.

– Det känns aldrig bra även om vi vet att kvinnorna fick boende på annat håll. Men det verkar som om ju mer vi utökar desto fler kvinnor söker hjälp, säger Ann-Sofie Sterio

Kvinno- och tjejjouren i Borlänge har upptagningsområde Säter, Gagnef och Borlänge.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".