Frukost. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix

Få skolor har frukost

Frukost i skolan? Inte en självklarhet i alla Dalarnas grund- och gymnasieskolor, visar en undersökning som Dalanytt gjort. En av de kommuner som har flest skolor med frukost är Avesta, med fyra sådana skolor.

– Mest ägg och macka och ibland tar jag juice eller något sånt, säger en av eleverna på Bergsnässkolan i Avesta.

Det är knappt 30 kommunala grund- och gymnasieskolor i Dalarna som har någon form av skolfrukost. Det vanligaste är frukostbuffé, men flera har också färdiga frukostpaket. De allra flesta tar betalt och det brukar handla om fem till femton kronor per frukost.

– De är mer koncentrerade, mindre huvudvärk så att de klarar förmiddagarna mycket bättre. Det finns ju många barn idag i vårat stressade samhälle som inte har tid att äta frukost av olika anledningar, säger skolsköterskan Kristina Wahlström på Bergsnässkolan.

På de allra flesta skolorna med frukost, så upplever lärarna en positiv effekt, och det handlar framför allt om att elever fått mer ork. Varför är det då bara en minoritet av skolorna som har frukost?

I Hedemora till exempel finns det ingen skolfrukost. Där har man haft uppe frågan i kommunfullmäktige för några år sedan.

– Det fanns ett yrkande om att kommunen har ingen skyldighet att servera frukost, det är ett föräldraansvar sa man, säger Bernt Nygårds, ordförande i utbildningsnämnden i Hedemora.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".