Foto: Scanpix
Borlänge

Brände 4000 liter sprit i hemmet

En 46-årig Borlängebo har dömts till ett års fängelse för omfattande tillverkning och försäljning av sprit. Enligt domen vid Falu tingsrätt har han i sin bostad gjort minst 4 000 liter sprit, som han sedan sålt.

Det handlar om en 46-årig Borlängebo som fram till senare delen av år 2006 levde ett normalt liv med ordnad ekonomi. Men vid den här tiden gick han i borgen för sin bror som startade ett företag. Brodern drog på sig stora skulder och lånade pengar för att betala dessa. Men långivarna som inte var seriösa hotade att döda brodern om han inte betalade lånet.

I det här läget ville 46-åringen hjälpa sin bror, och han fick tips från kamrater att börja tillverka sprit. Från januari 2007 till mars i fjol tillverkade han enligt åtalet minst 4 000 liter sprit i en lokal på sin gård. Spriten såldes sedan vidare genom personer han kände.

46-åringen lånade själv 380 000 kronor som han i sin tur lånade ut till brodern men sen aldrig fått tillbaka. På tisdagen dömdes alltså 46-åringen till ett års fängelse. Enligt rätten borde påföljden bli mer än ett års fängelse men rätten tar hänsyn till att mannen befunnit sig i en nödsituation att inte använt någon del av vinsten på spritförsäljningen för egna behov utan endast för att hjälpa brodern.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".