Energianvändningen ska halveras

Modern och ny teknik, mäta sin egen energiförbrukning.
Det kan vara några av metoderna för att nå målet med att halvera energianvändningen i bygg- och fastighetssektorn till år 2050. Detta diskuterades vid ett välbesökt byggforum i Falun på tisdagen.

– Att vi ska halvera energiåtgången till 2050 är ett mål som vi måste uppnå för att klara klimatfrågan, som vi ser det är det fullt möjligt, inte minst inom byggsektorn, säger landshövdingen Maria Norrfalk.

Målet ska bland annat nås genom att använda modern teknik, ny teknik och energisnåla material. Och detta miljömål drog många intresserade. Över 110 deltagare fanns på plats vid forumet i Näringslivets hus på tisdagen. Bland annat byggföretag, konsulter, kommunfolk och entreprenörer deltog. Till och med så många att man fick neka folk att delta, lapp på luckan alltså.

Ett av ämnena på forumet var Passvihus, ett slags energisnålt hus, enligt Martin Bergdahl, ordförande för Byggdialog Dalarna, så byggs inte dessa hus längre än till Bergslagen idag.

– Därför är det viktigt att diskutera; hur möjligt är det här i Dalarna? Speciellt för bostadshus, det finns enskilda villor och småhus men den stora biten är ändå att göra det i miljonprogrammet och ta till sig erfarenheten där, säger Martin Bergdahl.

Målet med att halvera energianvändningen till 2050 kommer att påverka människor i lägenhet och villa. Kanske genom att hålla mer koll på sin energiförbrukning.

– Det handlar om att sätta mätare till varenda lägenhet, idag är det väldigt många lägenheter där elen ingår i hyran, då har man inte pejl på vad man förbrukar, säger Maria Norrfalk.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".