Leksand är en av de mest jämställda kommunerna i landet ifråga om kvinnligt företagande. Foto:Alf-Jan Hansson

Leksand mest jämställd i Dalarna

Leksand är Dalarnas mest jämställda företagarkommun och också en av de främsta i landet, när det gäller kvinnligt företagande. Det framgår av en ny undersökning, som gjorts av organisationen Företagarna. Överlag är det dock illa ställt med jämställdheten i näringslivet.

Med dagens takt skulle Sverige få ett jämställt företagande först om 250 år, konstaterar Företagarna, som för andra året gjort ett jämställdhetsindex.

I dag är kvinnornas andel av det totala företagandet i landet 28,5 procent. I Dalarna ligger sex kommuner över den siffran, med Leksand i topp med 32,5 procent. De fem övriga är Ludvika, Rättvik, Mora, Gagnef och Hedemora.

Leksand hamnar också mycket högt upp, när Företagarna rankar landets kommuner i sitt nya jämställdhetsindex. Den rankingen bygger inte bara på andelen kvinnliga företagare, utan också på ålderssturkturen, andelen kvinnor i mansdominerade branscher och företagartätheten hos kvinnor i arbetsför ålder.

Älvsbyn i Norrbottens län är, enligt Företagarnas beräkningar, landets mest jämställda kommun. Men på femte plats kommer Leksand, som avancerat flera platser sedan år 2007.

Hedemora som då var på 81:e plats har nu rankats 9:a

Länets minst jämställda företagarkommun är Falun, som hamnat på 259:e plats bland landets 290 kommuner.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".