1 av 3
Spelkuponger. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna
2 av 3
Fler spelkuponger. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna
3 av 3
Carin Karlsson, delägare i en spelbutik i Falun. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna

Näst bäst på att spela

Spel och dobbel går hem hos dalfolket. Vi ligger på en andra plats i landet när det gäller spel visar ny statistik. En anledningen kan vara att dalfolket fortfarande har hoppet kvar, tror en spelbutiksägare Dalanytt träffat.

Inne i spelbutiken så pågår travloppen på teveskärmarna nästan konstant och tipskupongerna sitter uppradade, bara att börja tipsa på nummer, mål och resultat.

Under år 2008 så spelade vi i Dalarna för 1460 kronor per person. Tvåa i landet av alla län. Carin Karlsson är delägare i spelbutiken Havannamagasinet i Falun, hon säger sig veta förklaringen till att vi spelar så mycket.

– Därför att man har hoppet kvar, dalmasar är positiva, säger Carin Karlsson.

Den nya statistiken kommer från Svenska Spel och i den är inte spelandet på nätet eller på trav medräknat. Men där ligger nog Dalarna i topp tror Carin Karlsson.

– Jag tror inte vi ligger sämre än trea i alla fall.

Varför är det så kul att spela på hästar?
– Det är levande varelser, man kan påverka, man kan läsa på.

Inne i spelbutiken träffar Dalanytt två spelare som brukar spela på Keno. Ett spel som verkar svårt att vinna, tvärt emot vad reklamen utlovar.

– En hundralapp ibland kanske, men det är inte många gånger på året, säger en man som köpt en spelkupong.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".