Så här såg foten ut på den 90-åriga kvinnan i Rättvik.
Vanvårdsfall i Rättvik

Låg med öppna liggsår

En anhörig till en 90-årig kvinna på ett äldreboende i Rättvik anmäler kommunen för vanvård. Flera trycksår på kroppen på kvinnan är anledningen till att kvinnans dotter nu gör en anmälan till Länsstyrelsen och Socialstyrelsen.

– Min mor har ett stort öppet liggsår i baken, hon har en häl som är svart, alltså död i stort sett. På den andra foten har hon ett fult sår och tecken på begynnande tryckskador i form av rodnad och svullnad, säger Lotta Ekblom.

Hennes mamma är 90 år och hamnade på ett av Rättviks äldreboenden i somras. När mamman efter ett halvår flyttades till ett annat boende upptäcktes flera skador på modern enligt Lotta Ekblom.

Men trots att kommunen själva har gjort en anmälan i det aktuella fallet, en så kallad Lex Maria-anmälan, så tycker inte socialchefen Lena Forsell att något fel har begåtts när det gäller vården av kvinnan.

– Trycksåret har upptäckts och personalen har behandlat det enligt konstens alla regler. Däremot är det inte dokumenterat som det ska och inte kommunicerat med anhöriga, säger Lena Forsell.

Vi visar bilden på kvinnans trycksår på hälen som blivit svart och undrar hur det kan ha gått så långt.

– Jag kan inte kommentera därför jag har inte den medicinska kompetensen, svarar Lena Forsell men hon medger att det ser förskräckligt ut.

– Vi tar det på yttersta allvar och ser över våra rutiner så att det inte ska kunna hända igen när det gäller kommunikationen och dokumentationen.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".