BORLÄNGE

En bredare väg in i samhället

I veckan startade Undantaget, ett projekt för invandrare i Borlänge som på något sätt fastnat. Här ska de få hjälp att hitta sin egen väg till att kunna försörja sig.

Daahir Cumar-Abuukar kom till Sverige 2003. Tre år senare fick han uppehållstillstånd. Sedan dess har han läst sina sfi-kurser, fått truckkörkort genom arbetsförmedlingen och börjat söka jobb. Men ännu har han inte fått något. Och helst vill han inte köra truck utan arbeta som snickare eller svetsare.

Hans-Erik Jansson är projektledare för Undantaget. Ett projekt som företaget Klippan driver i samarbete med Borlänge kommun. Tanken är att, för en gångs skull, ställa frågorna ”vad vill du?” och ”vad är du bra på?” till de utomnordiska invandrare som kommer till verksamheten.

Det är torsdag, strax innan lunch, och Daahir Cumar-Abuukar sitter i en röd fåtölj på Erlandsforsgården. Mittemot honom sitter Hans-Erik Jansson och Sven Sandström från företaget Klippan. De ställer frågor om Daahir Cumar-Abuukars bakgrund. Hur många år har han gått i skolan? Jobbade han i Somalia? Med vad? Och hur skattar han sina egna förmågor i det svenska språket?

- Jag är bättre på att läsa och skriva svenska än på att prata det. Det är svårt att uttala orden rätt, säger Daahir Cumar-Abuukar.

Hans-Erik Jansson fyller i svaren i sina papper.

- Jag vill bli svetsare eller snickare, säger Daahir Cumar-Abuukar.

- Du ska få prova på de yrkena, du får praktisera och se om något av dem är rätt för dig. Sedan kan man gå vidare och se vad du behöver för utbildning, var den finns och sen får vi titta på om det finns någon möjlighet för dig att gå en sådan.

Tre fördelar finns med att praktisera, säger Daahir. Den första är erfarenhet. Någonting som nästan alla arbetsgivare i Sverige efterfrågar.

Den andra är att man får papper på vad man kan. Och den tredje är att man träffar svenskar och automatiskt övar på språket.

- Om man har tur, säger Daahir Cumar-Abuukar.

Via Klippan får de utomnordiska invandrarna i projektet också läsa ”svensk historia”. Något som ska hjälpa dem att förstå varför Sverige, och Borlänge, ser ut och fungerar som det gör. Att känna att man har ett sammanhang och en förståelse är väldigt viktigt, menar Hans-Erik Jansson.

- Det är stora skillnader mellan Sverige och Somalia, säger Daahir Cumar-Abuukar. Men det finns likheter också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista