AVESTA & HEDEMORA

Coacher hjälper arbetslösa

Regeringen har bestämt att arbetsförmedlingen ska satsa på personliga coacher till arbetslösa. I Avesta och Hedemora är det här inget nytt, där har man haft coacher sen 2005. Åsa Eriksson på Södra Dalarnas samordningsförbund säger att målet är att den arbetslöse ska komma ut i långvarig egen försörjning.

– Dom individer som får coachning här får hjälp att förändra sina liv på ett hållbart sätt så att dom hittar lösningar själva sen och inte behöver så mycket stöttning från samhället, säger Åsa Eriksson, verkställande tjänsteman på Södra Dalarnas samordningsförbund.

Förutom att hjälpa personer till arbete så menar coacherna att de har mer tid att lyssna på och stötta de som behöver hjälp och att de kan gå utanför de mallar och regler som finns för vanliga arbetsförmedlare.

Mikael Holmqvist från Avesta går idag på en högskoleförberedande kurs men för några år sedan var han deprimerad och bollades mellan olika myndigheter tills han blev rekommenderad en coach.

– Till en början var jag skeptisk men med tiden vart det mycket bra, säger Mikael Holmqvist.

Han säger att han fick något att gå efter och coachen hjälpte honom att nå sitt mål. Målet nu är att klara av studierna på folkhögskolan och sedan är det meningen att Mikael Holmqvist ska plugga vidare på högskola.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista