Misstänkta för vanvård av djur

För nästan fem år sedan förbjöds ett lantbrukarpar i södra Dalarna att ha nötkreatur på grund av vanvård. Nu har de två åtalats misstänkta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Nötkreatur misstänks ha blivit utsatta för vanvård och lidande på två gårdar där paret haft djurhållning.

Lantbrukarparet har haft djurhållning på två olika fastigheter. I april 2004 genomfördes en miljöinspektion på båda gårdarna, sedan en anmälan gjorts. Brister upptäcktes då i djurens renhållning, utfordring och behov av utrymme

På den ena gården var ett tiotal mjölkkor kraftigt nedsmutsade med gödselpansar som lett till frätskador. Flera djur var magra och såg sjuka ut.

På den andra gården stod 35-40 nötreatur i närmare en halv meter gödsel utan strö. Även där upptäcktes enligt åtalet kraftiga frätskador.

Det här ledde till att länstyrelsen förbjöd paret att ha hand om nötkreatur. De två latnbrukarna överklagade beslutet till länsrätten, som dock fastställde länsstyrelsens beslut.

Nu har åtal om djurplågeri väckts mot de två. Paret ska dessutom stå till svars för brott mot djurskyddslagen. Vid en inspektion på en av gårdarna förra vintern visade det sig nämligen att de där haft åtta djur, trots förbudet.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista