Patientlots ska göra vården rättvis

Vänsterpartiet i länet profilerar sig nu inför valet 2010. Partiet vill införa patientlots och återbesökargaranti för bland annat äldre personer, för att vården ska bli mer rättvis.

– Det här är grupper som vi inte satsat tillräckligt på, därför vill vi lyfta fram dem, säger Thomas Ylvén landstingsråd för Vänsterpartiet.
Vänsterpartiet anser att det är äldre, kroniskt sjuka och multisjuka som kommer i skymundan i vården idag och de är också dessa grupper som kommer att bli ännu mer utanför om regeringen inför ”Fritt vårdval” i mars.


Det är genom att införa en patientlots och en förstärkning i vårdgaranti, återbesöksgarantin för äldre, multisjuka och kroniskt sjuka som vården ska bli mer rättvis.
– En patientlots är en fast vårdkontakt som till exempel ser till att behandlingar följs upp och kan svara på frågor. Återbesöksgarantin innebär att patienten får sitt återbesök inom ett år om det är bestämt, säger Thomas Ylvén.
Vad det skulle kosta att införa en patientlots och återbesöksgarantin är något som Thomas Ylvén inte det idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista