Mora

Brottsoffer får stå utan hjälp -Oerhört jobbigt i en svår tid

Det är oerhört jobbigt. Man borde få hjälp av någon. Det tycker Anette Hillring i Mora, som ännu inte fått ut det skadestånd hon har rätt till efter mordet på sin dotter för ett år sedan. Kronofogden, som arbetar med ärendet, har ännu inte gjort något.

Den man, som mördade Anette Hillrings dotter dömdes till fängelse och att betala 300 000 kronor i skadestånd. Men hon har ännu inte sett en krona av detta.

– Kronofogden sa att det skulle ta tre månader. Nu har det gått fem månader och han har ännu inte gjort någonting, berättar Anette Hillring.

– Det är jobbigt, jättejobbigt. Man måste hela tiden ringa och fixa allting själv.

Förutom ett långt fängelsestraff dömdes mannen, som som mördade Anettes dotter, till att betala ett skadestånd på 300 000 kronor.

Först försöker kronofogden driva in pengarna. Om det inte finns några pengar att mäta ut, får brottsoffret vända sig till sitt försäkringsbolag. Om försäkringen sedan inte ger ersättning, kan brottsoffret i sista hand ansöka om pengar från Brottsoffermyndigheten.

Det är inte ovanligt att brottsoffer får vänta så här länge, eller ännu längre på skadestånd.

I Anette Hillrings fall verkar ärendet ha stannat upp redan hos kronofogden, som inte har gjort någonting på fem månader.

– Jag tycker det är hemskt, säger Anette Hillring. Det här borde komma automatiskt. Eller också borde man få hjälp av ett ombud, som tar kontakter och vet hur det går till.

– Det är jobbigt. Man känner det också, som att man bara är ute efter pengar, men helst av allt skulle jag ju vilja ha tillbaka min dotter.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista