Rättegång om annonsbluffar

I morgon tisdag inleds i Stockholm rättegången mot den 38-årig man som misstänkts för att han har lurat till sig över 100 miljoner kronor från bland annat kommuner och företagare runt om i landet, bland annat i Dalarna.

Den 38-åriga mannen har enligt åtalet tillsammans med andra personer bedrivit annonsförsäljning under sju år via ett stort antal försäljningsbolag.
Mannen ska ha låtit sina vänner och bekanta gå in som formella företrädare för de olika bolagen, själv har han skött administrationen, rekryterat säljare, tillhandahållit lokal och stått för finansiering.
Det hela har handlat om falsk annonsförsäljning för olika typer av kataloger och åklagaren hävdar att kunderna betalat för annonser som 38-åringen aldrig haft för avsikt att trycka.
Det rör sig om annonsbluffar för 102 miljoner kronor. Kommuner, enskilda skolor, turistanläggningar, åkerier och butiker från Avesta upp till fjällvärlden hör till dom här i Dalarna utsatts för lurendrejerierna. Totalt i länet handlar det om ett 25-tal drabbade.
Mannen åtalas förutom grovt bedrägeri, också för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i de försäljningsbolag han använt sig av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista