Kängurvård införs permanent

Ett lugnare barn som sover bättre och har en stabilare hjärtrytm. Det kan vara några av effekterna av så kallad känguruvård som används när ett barn föds för tidigt. Från och med nu så ska alla för tidigt födda barn på Falu lasarett få känguruvård.

– Nu inför vi den på ett mer systematiskt sätt. Förut så var det mera slumpen som styrde vem det var och när man låg i känguru. Dels har vi utbildat all personal i kängurvård och vi har skaffat bärhjälpmedel till föräldrar, säger Renée Flacking, vårdutvecklare på barnkliniken på Falu lasarett.

Genom olika bärhjälpmedel i tyg kan föräldern ha sitt barn på bröstet, hud mot hud, dygnet runt, och till och med på natten när man sover.

Enligt den forskning som har gjorts så ger det här massor av positiva effekter jämfört med kuvösvård. Barnet blir lugnare, får stabilare hjärtrytm, sover bättre, och även föräldrarna mår bättre.

Även för personalen innebär systemskiftet en stor omställning. I stället för att vara de primära vårdarna, ska de nu framför allt stötta och ge råd till föräldrarna.

– Alla är väldigt positiva. De ser en utvecklingsmöjlighet hos sig själva i sin profession, säger Ulrika Nygren, som är chef på avdelning 33.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista