Tomas Ylvén, Vänsterpartiet tillsammans med, socialdemokraternas, Alf Johansson och, Inga-Lilla Persson. Foto: Stefan Ubbesen
LANDSTINGET

"Ingen fara för patientsäkerheten"

Majoriteten i landstingsfullmäktige har beslutat att förändra vissa delar av primärsjukvården i länet. Trots protester kommer bland annat ett antal distriktssköterskemottagningar att läggas ned. Inga-Lill Persson, socialdemokrat i landstingsstyrelsen, säger att det här innebär en besparing men inte att patienternas säkerhet riskeras.

Verksamheten vid Vårdcentralen i Lima koncentreras till Sälen. Kvar i Lima blir distriktsköterskemottagningen och viss begränsad läkarmottagning två dagar i veckan. Det beslutade vänstermajoriteten i landstingsstyrelsen under måndagseftermiddagen. Oppositionen krävde oförändrad verksamhet.

– Vi spar kostnader och vi ska se över lokalkostnaderna, säger Inga-Lill Persson, socialdemokrat i landstingsstyrelsen.

Distriktsköterskemottagningarna i Torsång, Stora Skedvi och Gustafs läggs ner. Oppositionen ansåg att det var fel att stänga mottagningarna.

– Inga distriktssköterskor kommer att få sparken utan dom flyttas in till Säter och vi kommer att jobba väldigt mycket att utveckla distriktsköterskornas roll på Säters vårdcenral, säger Inga-Lill Persson.

Däremot backade majoriteten när det gäller läkarmottagningen i Söderbärke. Den håller öppet en dag i veckan även i fortsättningen.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista