Nyföretagandet

Färre startar nya företag

Antalet nyregistrerade företag i Dalarna minskade i fjol något, men nedgången är inte lika stor som i landet i övrigt. Det visar siffror som informationsföretaget InfoTorg presenterar i dag.

Under det sista kvartalet i fjol - då finanskrisen och lågkonjukturen slog till - minskade antalet nya företag kraftig jämfört med de tidigare kvartalen under året. Minskningen var så kraftig att den ledde till en negativ siffra för hela året

Här i Dalarna nyregisterades under fjolåret lte mer än 2 500 företag och det är en minskning med 5 procent jämfört med år 2007. I landet som helhet var minskningen var 9 procent.

I fyra kommuner i Dalarna skedde en ökning av nyregistreringarna under fjolåret: Borlänge, Falun, Vansbro och Hedemora. Störst var ökningen i Borlänge med 22 procent.

I övriga kommuner minskade nyföretagandet. I Smedjebacken handlar det i det närmaste om en halvering av antalet nya företag, - 45 procent närmare bestämt.

InfoTorg redovisar också siffror över nyföretagandet i relation till folkmängden. Med ett sånt mått hamnar Falun i topp och Smedjebacken i botten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista