Präst möttes av nazibudskap

Prästen Sten Boman i Leksand skulle hålla ett dop i kyrkan, men istället möttes han av en lapp på altaret där det stod att han var judarnas lakej. Avsändare var det nazistiska partiet Nordiska Rikspartiet.
Både skrämmande och förkastligt, kommenterar prästen.

För en vecka sedan, på internationella minnesdagen för nazismens offer, predikade prästen Sten Boman i Leksands kyrka inför högstadieelever.

För högstadieeleverna på Åkerö skola summerade han hur de mörka krafterna som möjliggjorde förintelsen kan se ut idag.

På lördagen, då han kom till kyrkan för att förbereda ett dop möttes han av en märklig syn. Någon hade tänt levande ljus i kyrkan och lämnat en lapp på altaret där det stod att han var judarnas lakej. Dessutom hade Nordiska Rikspartiet placerat texter med antisemitisk propaganda och attacker mot kyrkan i predikstolen och på orgelläktaren.

– Det är både skrämmande och fullständigt förkastligt, säger Sten Boman.

– Det betyder att gudstjänsten vi höll hade sitt syfte, satte ljuset på hur krafterna är idag, och det är precis som det var då. Det är att skrämma upp folk och att med makt och rädsla få folk att stänga av sina sinnen.

Flera församlingsbor som Dalanytt har träffat tycker att det inträffade är obehagligt.

– Det tycker jag känns fruktansvärt att det ska förekomma här i Leksand. Överhuvudtaget får det inte förekomma, säger en kvinna.

– Hemskt fruktansvärt, säger en annan.

Brita Kohlström
brita.kohlstrom@sr.se
Anna Bjärnmark
anna.bjarnmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista