Godis – en bov i dramat när det gäller barns övervikt. Foto: Foto: Karin Grip/Scanpix

"Föräldrar betydligt mera medvetna"

Godis, läsk, skräpmat och brist på motion gör att många barn löper stora hälsorisker som till exempel övervikt. Det visar en undersökning som presenterades på tisdagen. Övervikten har ökat säger en skolläkare Dalanytt pratat med men samtidigt har föräldrarna medvetenhet om vad barnen äter ökat.

– Den har ju ökat, det har jag kunnat se. Men det verkar ändå så att det finns ett trendbrott och sen märker jag ju också att föräldrar är betydligt mera medvetna och angelägna idag än för några år sedan, säger Gudmund Stinzing, skolöverläkare i Falun.

Det är Läkareförbundet, Tandläkareförbundet och Vårdförbundet som gjort undersökningen och där har 1500 skolläkare, skolsköterskor och tandläkare runt om i Sverige medverkat i undersökningen om barns kost och hälsa. Två tredjedelar av de svarande menar att kommuner och landsting äventyrar barnens hälsa genom brister i bland annat skolhälsovården.

– Skolhälsovården i Sverige generellt är varierande, i Falun så får vi säga att det är hyggligt.

Bland dem som svarade på enkäten så var de framför allt övervikt som man ansåg vara den främsta hälsorisken.

– Bara det här att vi medvetandegör var vi äter, hur vi rör oss och hur vi sover, det sistnämnda är väldigt viktigt, för det finns ett visst samband mellan fetma och dålig sömn, säger Gudmund Stinzing.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista