Anders Magnusson från Avesta. Foto: Emma-Karin Björk

Vill stoppa jord- och skogsbruksolyckor

Nu startar LRF och Arbetsmiljöverket en kampanj för att minska olyckorna inom jord- och skogsbruket. Varje år omkommer omkring 13 personer i Sverige i arbetsplatsolyckor och Anders Magnusson, bonde i Avesta, tycker det är alldeles för många och att något måste göras.

För att säkerheten ska höjas kommer flera olika satsningar att göras. Det ska utbildas fyra eller fem handledare i Dalarna. Jordbrukare eller skogsarbetare ska kunna få rådgivning och få gå kurser i hur man kan arbeta säkert.

Anders Magnusson har en gård med köttproduktion utanför Avesta men han här även jobbat inom ambulanssjukvården i 30 år. Han kan se en stor förändring när det gäller olyckor inom den tunga industrin. Där har arbetsplatsolyckorna minskat kraftigt.

– Dom har jobbat med den här frågan men det har vi tyvärr inte gjort inom jordbruket, säger Anders Magnusson.

De vanligaste olyckorna sker inom skogsarbetet, vid maskinarbete och vid fall från höga höjder. Men det är inte bara de som arbetar som råkar ut för olyckorna. Varje år dör omkring fyra barn vid arbetsplatsolyckor vid jordbruk och skogsarbeten.

– Man har barnen kvar hemma på gårdarna, säger Anders Magnusson och påpekar att kampanjen även riktar sig till barnfamiljerna.

Målet med kampanjen är att olyckorna ska ha halverats 2013.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista