HVB-hem får allvarlig kritik

Ett HVB-hem i södra Dalarna får nu allvarlig kritik av Länsstyrelsen efter att ha använt sig av fysiska grepp på aggressiva ungdomar. Kritiken framkommer i en granskning som Länsstyrelsen och Socialstyrelsen. Socialdirektören på Länsstyrelsen i Dalarna, Pelle Björklund, anser dock att vården på länets HVB-hem i stort är god.

– Det beror på att man har i huvudsak bra personal, goda intentioner, och driver en utveckling i arbetet, säger Pelle Björklund

Det är första gången som en sådan här undersökning görs av landets alla HVB-hem, totalt har 397 hem granskats varav 17 i Dalarna. Trots att man ger verksamheten i länet godkänt så får tre hem kritik, bland annat för att man inte genomfört kompetensutveckling. Och ett hem i södra Dalarna får alltså allvarlig kritik för att man fysiskt hållit i aggressiva barn.

– Vi ser allvarligt på den kritik som vi har fått, säger Francoise Bordanave som är verksamhetschef på det kritiserade hemmet i Södra Dalarna.

Nu vill man ha en dialog med Länsstyrelsen om hur man ska göra istället.

– Socialstyrelsen tillsammans med Länsstyrelsen måste visa vägen, säger Francoise Bordanave.

– Vi kommer både här på Länsstyrelsen i Dalarna och Socialstyrelsen att uttala oss kring de här frågorna under våren, säger Pelle Björklund som är socialdirektör på Länsstyrelsen i Dalarna.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se