Avesta

Fängelse för övergrepp mot barn

En 59-årig man från Avesta dömdes i dag av Falu tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse sex- och våldsbrott mot sina minderåriga barn. Och han ska nu betala totalt 325 000 kronor i skadestånd till barnen.

Mannen har två pojkar och en flicka tillsammans med en kvinna han tidigare varit gift medn men som han separerade från för några år sedan.

Åtalet gäller våldtäkt vid två tillfällen mot flickan. Det handlar också om grov fridskränkning i form av upprepad misshandel mot pojkarna från 2006 till 2008.

När det gäller åtalet om våldtäkt vet vi inte hur tingsrätten resonerat eftersom den delen är sekretessbelagd. Men rätten anser under alla förhållanden att åtalet är styrkt.

Vad beträffar dom misstänkta brotten mot pojkarna, så menar rätten att det dom berättat är trovärdigt och stöds av vinttnesuppgifter.

Rätten anser att pappan gjort sig skyldig till misshandel i tio fall mot pojkarna, men att det ändå inte handlar om så frekvent eller allvarligt våld att gärningarna ska bedömas som grov fridskränkning.

Mannen döms alltså tilll tre och ett halvt års fängelse, och enligt domen ska han betala 230 000 kronor i skadestånd till flickan, och totalt 95 000 till pojkarna.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista