Polis och åklagare kritiseras igen

Polis och åklagare i Dalarna har vid flera tillfällen den senaste tiden fått hård kritik av Justitieombudsmannen, JO, för deras långsamma handläggning av ärenden som berör barn. Det senaste fallet rör en anmälan om misshandel av fyra barn som tog tio månader att utreda, men enligt lagen skulle den ha varit klar inom tre månader.

Anmälan om misshandel av barn kom in till polisen den 7 april. Först i september förhördes målsägandena och i slutet av oktober delgavs tre personer misstanke om brott. Men först den 26 januari i år blev förundersökningen klar, vilket är flera månader senare än lagen kräver när det gäller brott som berör barn.

Åklagare hänvisar till en krisartad personalsituation och polisen till deras enorma arbetsbelastning. Men JO anser inte att det är giltiga orsaker till den långa handläggningstiden och riktar kritik mot polis och åklagare.

JO säger att ärenden som rör personer under 18 år ska handläggas skyndsamt. I ett sådant fall ska förundersökningen vara avslutad och beslut om åtal fattas inom tre månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista