Fredrik Reinfeldt och Nils Lassas Pettersson. Foto: Peter Johansson
FÖRSÄKRINGSKASSAN

Reinfeldt svarar på kritik

När statsminister Fredrik Reinfeldt besökte länet tidigare i veckan fick han svara på den kritik som riktats mot Försäkringskassans nya strängare regler. Frågan är aktuell bland annat för snickaren Nils Lassas Pettersson i Siljansnäs som fick beskedet att han måste söka jobb trots att han knappt kunde gå efter en operation.

Dalanytt träffade Nils Lassas Pettersson i december när han fått beskedet att han var tvungen att söka jobb trots att han fortfarande inte kunde gå ordentligt efter en höftledsoperation.

– Dom tar inte ett dugg hänsyn till personen i fråga. Det är Reinfeldt och hans grabbar som bestämmer hur det ska vara, säger Nils Lassas Pettersson.

I november fick Nils Lassas Pettersson en ny höftled och läkarna sjukskrev honom i tre månader. Men Försäkringskassan gjorde en annan bedömning och han fick bara sjukpenning till den 19 januari. Nu ska han stå till arbetsmarknadens förfogande, trots att han fortfarande hoppar på kryckor. Försäkringskassan tycker att Nils kan utföra lättare jobb.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han har svårt att förhålla sig till ett enskilt fall men han säger att det alltid finns mer detaljer i sådana här berättelser än vad som framställs.

– Jag tar ansvar för att vi sagt åt Försäkringskassan att byta spår, säger Fredrik Reinfeldt.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista