Ny tävling för unga kompositörer

Sverige har fått en nationell stortävling för unga kompositörer. Nio länsmusikorkestrar, bland dem Dalasinfoniettan, finns med i det här samarbetsprojektet. Tävlingen har bland annat som syfte att lyfta fram verk för mindre orkestrar.

Till och med första december kan unga kompositörer lämna in sitt bidrag till den nya tävlingen. Villkoret är om man är född 1974 eller senare. Sex personer går vidare till finalen som hålls i mars 2010 och Uppsala kammarkorkester står för uruppförandet.

– Jag tycker det är bra. Jag tycker man ska uppmuntrar unga att skriva musik, Hanna Lif från Leksand som är kompositionselev vid Musikkonservatoriet i Falun.

Karin Switz är chefen för Musik i Dalarna och hon säger att vinnaren får sitt stycke uruppfört och sedan ska alla nio inblandade länsmusikorkestrar framföra stycket.

– Det vore fantastiskt att skriva för så många orkestrar, säger kompositionseleven Hanna Lif.

Den nya tonsättartävlingen för unga är ett samarbete mellan Uppsala kammarorkester, Västerås Sinfonietta, Svenska Kammarorkestern, Nordiska Kammarorkestern, Gävle Symfoniorkester, Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan, Värmlandsoperans Sinfonietta, Jönköpings Sinfonietta samt Dalasinfoniettan. Gabriel Lindborg på Uppsala Kammarorkester är producent för tävlingen.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se