Stora Enso. Foto: Mats Åstrand/Scanpix
Förlust för Stora Enso

Avstår från en månadslön

Skogskoncernen Stora Ensos dåliga ekonomi gör att den högsta ledningen avstår från en månadslön i år. Fackets ordförande i Avesta tycker att det är bra gjort av den högsta ledningen.

– Ganska bra att man gör någonting. Men en liten eftergift på vad som händer i Finland där man permitterar, säger Jan Westman som är ordförande i Pappers avdelning fyra i Stora Fors i Avesta. Men att arbetarna på bruken i Fors och Kvarnsveden skulle få dra ner på sina löner tror Westman inte är aktuellt.

Dalanytt gör en snabb rundfrågning vid grindarna vid Kvarnsveden, och där är också tongångarna positiva efter ledningens initiativ.

– Jag tycker det är en god gärning. Visa att man själv kan offra någonting, säger en av Kvarnsvedens anställda.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Förlust på 800 miljoner

På torsdagen redovisade Stora Enso en förlust på cirka 800 miljoner kronor för fjärde kvartalet förra året. Det är betydligt sämre än vad skogsindustrianalytikerna förutspått.

Utsikterna för 2009 beskrivs besvärliga, åtminstone första halvåret.Trots de dåliga tiderna föreslås en aktieutdelning för Stora Ensos ägarei år på sammanlagt 1,5 miljarder kr.

Andra åtgärder som Stora Enso nu tar till är att löneökningarna för de ledande personerna skjuts fram till december, och bonusen för förra året omvandlas till aktier som koncernledningen får ut 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista