Två års fängelse för kokaininnehav

En 34-årig kvinna i Avesta dömdes på torsdagen av Falu tingsrätt till två års fängelse för bland annat innehav av kokain. Tingsrätten anser att det handlar om ett grovt narkotikabrott.

Kvinnan har missbrukat amfetamin i tio års tid och när polisen efter en tids inre spaning gjorde en husrannsakan hos henne påträffades en mindre mängd amfetamin som kvinnan hade på sig, men även kokain. Amfetaminet vägde bara ett och ett halvt gram, och kvinnan har erkänt det innehavet.

Mängden kokain uppgick till drygt 50 gram. Kvinnan har hävdat att hon hittat det i en burk i ett uthus på gården. Hon har påstått att hon inte visste var det var för vitt pulver, och efter att ha testat det drog hon slutsatsen att det var en bluffdrog, som någon placerat i uthuset för att sätta dit henne.

Falu tingsrätt menar dock att omständigheterna talar mot kvinnan, och att det rör sig om så pass mycket kokain att det handlar om grovt narkotikabrott. Kvinnan döms alltså till två års fängelse, och den påföljden gäller också ett häleribrott. Rätten fäller henne för att tillsammans med en annan person, en man, ha befattat sig med aluminiumkablar för 24 000 kronor, kablar som stulits från Koppardalen i Avesta.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se