Monika Ericsson och Jonas Bauer vid Vasloppskansliet i Mora. Foto: Stefan Ubbesen/SR Dalarna
Mora

Ej ännu fullbokat till Vasaloppet

Med mindre än tre veckor kvar till årets Vasaloppsvecka så är inte huvudloppet den första mars fullbokat ännu. Det finns över hundra platser kvar.

VD:n Jonas Bauer tror att de lediga platserna beror på någons slags trend i samhället idag.

– Folk bestämmer sig senare och senare när man ska göra saker. Man vill ha en dörr öppen, säger Jonas Bauer.

En annan faktor kan vara att folk tror att loppet är fullbokat, och att det inte är någon idé att försöka.

– När vi går ut och kommunicerar; det är fullt i Vasaloppet, när det har varit fullt då tror man också att det inte finns några andra lopp att anmäla sig till. Vi jobbar hela tiden att få ut hela veckan men det är inte världens lättaste sak.

Den globala ekonomiska krisen, tror du att det spelar in, att man inte har råd?
– Jag kan inte svara på att det är det ena eller det andra, men det skulle kunna vara tvärtom, att man istället ägnar sig åt saker som är helt jordnära som har med träning, kost och motion att göra, och då passar Vasaloppet bra in.

Det ser samma ut i Vasaloppsveckan andra lopp, till exempel Kortvasan, Tjejvasan och Halvvasan. Men Vasaloppsstaben tror på det kommer bli fullt.

– Under 2008 års vecka hade vi drygt 47 000 deltagare och vi tror att vi kommer dit i år också, säger Monika Ericsson vid Vasaloppet.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista