Lurade kassan på en miljon

En 54-årig man från Västerbergslagen lurade Försäkringskassan på närmare en miljon kronor. På fredagen kom domen, ett års fängelse blev straffet.

Den utredning som gjorts visar att Försäkringskassan under en femårsperiod betalat ut sjukersättning och livränta trots att mannen arbetat i en omfattning som gott och väl motsvarar heltid.

Sommaren 2007 beslutade kassan att dra in mannens sjukersättning och livränta och kräva tillbaka de pengar som betalats ut. Det handlar om närmare 590 000 kronor i sjukersättning och 360 000 i livränta, alltså cirka 950 000 kronor totalt. Mannen åtalades misstänkt för grovt bedrägeri.

Själv har han hävdat att han trott att Försäkringskassan skulle informeras om de ändrade förhållandena av andra myndigheter eftersom han deklarerade sin inkomst. Men Falu tingsrätt säger i sin dom på fredagen att mannen måste ha insett risken för att hans arbete påverkade rätten till sjukersättning och livränta och att han struntat i att kontrollera det. Enligt rätten har därför mannen haft uppsåt att vilseleda Försäkringskassan. Bedrägeriet bedöms som grovt och påföljden bestäms till ett års fängelse.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista