Vill ha mer inflytande i skolan

De vuxna står i vägen för elevernas inflytande i skolan när det gäller undervisning och pengar. Det visar en undersökning som Rädda Barnen gjort. På Västra skolan i Falun får elevrådet tycka till i undervisningen men elevrådet vill också vara med och tycka till om pengar.

2000 ungdomar i åldern 13-15 har svarat på Rädda barnens frågor på ungdomssajten Lunarstorm. 70 procent av ungdomarna vill ha större inflytande när det gäller skolans pengar.

Samma frågor som ställdes till ungdomarna ställdes också till politiker och rektorer. Majoriteten av de svarande ville inte att eleverna skulle få vara med och bestämma om skolan.

På Västra skolan i Falun får elevrådet tycka till i undervisningen men det beror på vilken lärare eleverna pratar med. Men skolans pengar får eleverna inte bestämma om.

– Inte alls, jag tycker vi ska få vara med och bestämma. Vi går ju här också, säger Mikaela Perés som är sekreterare i elevrådet på Västra skolan.

Rektor Per Jacobsson förhandlar gärna med elevrådet och skolans elever om stort och smått men tycker det är svårt att låta eleverna ha inflytande vad gäller pengarna.

– Det finns inte så himla mycket att bestämma över, det mesta är väldigt öronmärkt för vi behöver en viss andel läromedel. När det är utdelat så finns det inga reservpotter kvar, säger Per Jacobsson.

Rädda Barnen kräver nu att det skrivas in i den nya skollagen att varje skola ska ha minst ett forum för reellt elevinflytande.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se