1 av 2
Kiropraktorn Stefan Göras
2 av 2
Kiropraktorn Stefan Göras. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna

Värm upp innan snöskottning

Ta en lite träningsrunda innan du börjar skotta snö. Då undviker du ryggproblemen, det är tipset från en kiropraktor Dalanytt talat med så här i snöskottnings-tider.

Kiropraktorn Stefan Göras har fått många samtal om skador och värk som kan relateras till snön, till exempel snöskottning.

– Det har ringt på väldigt mycket. Det är väl inte bara efter snön men det är ju den här årstiden när folk halkar. Men de har tagit i lite extra i helgen, säger legitimerade kiropraktorn Stefan Göras i Falun.

Det blir till att ta på sig träningskläderna när man ska skotta snö. För om man värmer upp innan så minskar risken att drabbas av ryggproblem efter snöskottningen.


– Man ska vara tränad för det. Det finns olika tekniker när man skottar och lyfter men det största problemet tror jag är att man inte är tränad. Snön kommer och man springer ut och tar tag i skyffeln och sedan jobbar man på.

När man väl har värmt upp, vad ska man tänka på då? – Att försöka få vikten så nära kroppen och det bästa är att skjuta snön framför sig och att inte lyfta och vrida sig, säger Stefan Göras.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista