Kan bli sällsynt på mindre orter. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Kan bli utan räddningstjänst

En ny regel i a-kassan kan ställa till det för länets deltidsbrandmän. Mindre orter riskerar att stå helt utan räddningstjänst eftersom brandmännen tvingas säga upp sig för att få a-kassa. Detta efter att de mist sina ordinarie jobb och det inte längre är tillåtet att deltidsarbeta och få a-kassa samtidigt.

Det är en ny regel som infördes i april förra året som kan ställa till det för deltidsbrandmännen. Den som är deltidsarbetslös får bara a-kassa i som mest 75 dagar. Efter den tiden måste man antingen bli heltidsarbetslös, eller förstås helst få ett nytt jobb. Så en brandman som blir arbetslös från sitt ordinarie jobb kan bli tvungen att säga upp sig från sitt deltidsjobb som brandman, för att få a-kassa.

– Det kommer drabba oss hårt om det blir flera som blir permitterade. Vi har redan en som är drabbad och två till som är permitterade, säger Daniel Fogd som är kårchef i Enviken. Han menar att situationen kan leda till att drabba beredskapen negativt.

Flera kårchefer reagerar negativt på a-kassans regler.

– Det kan bli en katastrof om det blir många som blir arbetslösa, säger Ambjörn Blixt, kårchef i Svärdsjö samt heltidsbrandman på stationen i Borlänge.

För Dan Westerberg kom problematiken med a-kassans nya regler och deltidsbrandmännen som en nyhet. Westerberg är vice ordförande i direktionen för räddningstjänsten Dalamitt, dessutom kommunalråd i Falun för Centerpartiet. Ett av regeringspartierna som införde de nya a-kassereglerna.

Anna Bjärnmark
anna.bjarnmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista