Vill att minister agerar

Riksdagsmannen Lennart Sacrédeus vill nu att arbetsmarknadsministern ska agera när det gäller a-kasseregler som gör att deltidsbrandmän som förlorar sitt ordinarie jobb kan tvingas sluta som brandmän. Inget regelverk är så vattentätt att det inte behöver finnas dispensregler, menar Sacrédeus.

– Brandförsvaret är en utav samhällets mest grundläggande funktioner för att skapa trygghet, och där vi kan förvänta oss att kommunerna ska klara av och då kan vi inte a-kasseregler som försvårar rekryteringen av deltidsbrandmän, säger Lennart Sacrédeus, Kristdemokratisk riksdagsman från Mora.

Deltidsbrandmän har oftast också ett ordinarie jobb. Nu i ekonomiskt svåra tider varslas många om uppsägning. Men en deltidsbrandman som förlorar sitt andra arbete får inte stämpla upp till heltid, och tvingas alltså troligen säga upp sig från brandmansjobbet.

– Enligt uppgifter som bland annat Radio Dalarna förmedlat så har man i Enviken och på andra håll problem att rekrytera deltidsbrandmän eftersom de inte kan vara kvar i den funktionen och stämpla upp till full a-kassa.

Lennart Sacrédeus sitter själv som ersättare i arbetsmarkandsutskottet för en borgerlig regering.

Är det inte ni som ska se till att inte sånt här uppstår?
– Det är därför jag ställt frågan till arbetsmarkandsminister Sven-Otto Littorin. Inget regelverk är så vattentätt att det inte behöver finnas dispensregler eller att man får titta på särskilt ömmande undantag. Vi kan inte ha ett brandförsvar som faller sönder därför vi har a-kasseregler som inte fungerar i det här fallet.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se