1 av 3
Brandman i arbete. Foto: Swedish Firefighter
2 av 3
Brandmän. Foto: Swedish Firefighter
3 av 3
Eva Uddén Sonnegård.

"Ansvaret ligger på kommunerna"

Brandmansfacket och flera politiker kräver att regeringen agerar för att rädda räddningstjänsten på mindre orter. Men ansvaret ligger helt på kommunerna säger statsekreterare Dalanytt talat med.

Det är de nya reglerna i a-kassan som gör att deltidsbrandmän hamnar i kläm.

– A-kassan är en omställningsförsäkring och den ska leda till ett jobb. Den är inte till för att beredskapen vid bränder ska fungera. Vi kan inte göra undantag i det här fallet, det är kommunerna som ska ta sitt ansvar. De måste se till att kommuninvånarna ska vara trygga, säger statssekreteraren Eva Uddén Sonnegård.
Hon menar att kommunen ska anställa deltidsbrandmännen på heltid. Ett förslag som inte faller i god jord hos kommunalrådet i Falun.

– Jag får en känsla av att statsekreteraren inte riktigt känner till hur Sverige ser ut och sitter med ett Stockholmsperspektiv, säger Dan Westerberg, Centerpartistiskt kommunalråd i Falun och dessutom vice ordförande i direktionen för räddningstjänsten Dalamitt.

Att anställa deltidbrandmännen på heltid är en ren omöjlighet för kommunerna anser Dan Westerberg.

– Oavsett om man lägger ner en deltidsbrandstation, eller om man drar ner bemanningen så minskar säkerheten. Det är en del av nedmonteringen av landsbygden som vi inte kan acceptera, säger Dan Westerberg.

Men trots kommunalrådets farhågor står statsekreterarens åsikt fast.

– Det är kommunerna som får lösa den typen av problem, det är inte arbetsmarknadsdepartementet som ska organisera arbetet med brandförsvaret, säger statssekreteraren Eva Uddén Sonnegård.

Tidigare artiklar:

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".