Arbetslösheten ökar snabbt

Arbetslösheten i Dalarna ökar nu snabbt. Men ökningen beror än så länge mer på att antalet lediga platser blivit färre, än på de varsel som lagts. Det skriver Arbetsförmedlingen i sin lägesrapport för januari.

I slutet av januari var närmare 6 450 personer i Dalarna arbetslösa. Det motsvarar 3,7 procent av befolkningen i åldern 16-64 år och innebär att arbetslösheten ökat med drygt 1 450 personer sedan januari i fjol.

Ungdomar hårt drabbade

Arbetslösheten har stigit mer för män än för kvinnor. Den åldersgrupp som drabbats hårdast är ungdomar mellan 18 och 24 år. I det närmaste 1 650 ungdomar i länet är utan arbete för närvarande.

Smedjebacken är den kommun i Dalarna som just nu har den lägsta arbetslösheten, 3,0 procent och Orsa den högsta 4,6 procent.

Genomslag i vår

Antalet nyanmälda lediga platser minskar och var den gångna månaden 500 färre än i januari i fjol. Det är alltså den nedgången som i första hand ligger bakom den stigande arbetslösheten.

De flesta varsel som lagts har inte verkställts än, utan de får genomslag först under våren.

Under januari varslades 464 personer om uppsägning här i länet och det är den högsta januarisiffran sedan 1992. Hälften av de varslade fanns inom länets verkstadsindustri.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".