Oro för ökad barnfattigdom

Barnfattigdomen i Älvdalen, Malung och Borlänge ökade under 2006 enligt en rapport från Rädda Barnen. Det är framförallt barn som har ensamstående föräldrar och är av utländskhärkomst som är utsatta.

- Det finns olika förklaringar till det, kommunerna kan ha haft en ökad inflyttning av behövande familjer och företag har kanske lagts ned säger Gunnel Bruér-Hedin Dalarnas distriktsordförande i Rädda Barnen.

I Rädda barnets rapport så avser man med ett fattigt hem att familjen har låg inkomst eller att man lever på socialbidrag. Gunnel Bruér-Hedin menar att barn som växer upp i sådana här förhållanden kan få men för livet.
- Ett exempel är skolutflykter, där skolan vill att föräldrarna betalar för en aktivitet och matsäck, men familjen har inte råd och då sjukskriver man barnet. Det sätter spår, säger hon.

Rädda Barnen rapport som presenterades idag är den sjunde rapporten om Barnfattigdom i landet. Siffror som presenterades är från 2006 och är de lägsta sedan mätningarna började under 1990-talet. Men man bör ha i åtanke att siffror baserar är från 2006 när Sverige var i en högkonjunktur.
- Vi är i en lågkonjunktur nu och då kan de här förändras, säger Gunnel Bruér-Hedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".