SSAB: s resultat

Hoppfulla trots allt

Ståltillverkaren SSAB redovisar en vinst före skatt på 841 miljoner kronor för fjolårets sista kvartal. Det är en betydligt lägre vinst än för motsvarande period året före, men trots allt mer än vad företagsanalytiker trodde.

- Vi är nere och kör på en betydligt lägre nivå och priserna har gått ner. Starten på det här året är betydligt tuffare än förra årets start, säger Martin Lindqvist VD SSAB Tunnplåts.

Den världsomspännande finansiella krisen gör att utsikterna för det kommande året är mörka, och många bedömare förväntar sig fortsatt minskad efterfrågan och lägre priser.
- Vi har fortsatt bra tillväxt på våra nischprodukter. Kan vi bara hantera den här nedgången på ett bra sätt, då kommer vi att klara oss senare. Men det första kvartalet i år kommer visa ett negativ resultat, säger Martin Lindqvist.

SSAB har varslat 200 man i Domnarvet på grund av den låga efterfrågan, men SSAB: s styrelse föreslår ändå en utdelning på fyra kronor per aktie, jämfört med 5 kronor per aktie i fjol. Något som Järnbruksklubbens ordförande Sture Bergvall tycker är rimligt.
- Det är 2008 års resultat vi tittar på. Det kommer även de anställda att vinna på. Jag har stort förtroende för ledningen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".