Brevet som Eleonor Berntsson i Våmhus fick.
Brev från Försäkringskassan:

Vill att hon ska jobba

Hon har varit sjukpensionär i 30 år på grund av diabetes som tagit hennes syn, ben och njurar. Men trots det fick hon brev från Försäkringskassan som undrar om hon kan tänka sig att börja jobba. Något som gjorde Eleonor Berntsson i Våmhus förvånad.

58-åriga Eleonor Berntsson från Våmhus har varit sjukpensionär i 30 år på grund av sin diabetes. Häromdagen fick hon ett brev från Försäkringskassan.

– Om jag har lust, orkar och vill kan jag få börja jobba. Eller läsa någonting, till exempel spanska, berättar Eleonor att det stod i brevet.

Enligt Försäkringskassans nya regler har personer som får sjukersättning utan tidsgräns nu chansen att prova på att jobba eller studera utan att deras ersättning sänks. Upp till 42 800 kronor per år kan man tjäna utan att ersättningen påverkas. För att berätta om det här har alla sjukpensionärer fått ett brev från Försäkringskassan. Men det är inte säkert att alla brevmottagare ska kunna utföra ett jobb säger man på kassan.

– Vi har ingen möjlighet att kunna göra en bedömning om vilka vi sådana fall ska skicka brevet till, säger Britt-Marie Lönnborg på Försäkringskassan. Men hon medger att det kan uppstå fall som känns orimliga. 

– Jag kan förstå om vissa personer som får det här brevet känner det stötande om de kanske egentligen väldigt gärna skulle vilja kunna arbeta men inte har förmågan på grund av sina medicinska besvär. Jag kan inte göra mycket mer än att beklaga att de fått brevet, säger Britt-Marie Lönnborg.

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".