Per Haugland, presenterar ABB:s årsrapport. Foto: SR Dalarna/Håkan Montelius
Ludvika

Miljardbesparing hos ABB

För att rida ut finanskrisen tänker ABB-koncernen globalt sett minska sina kostnader med 1,3 miljarder dollar under de närmaste två åren. Hur nedskärningarna kommer att slå mot ABB i Ludvika är dock osäkert.

- När det gäller sparpaketet så är det alltid så att en insparning är direkt relaterad till resursanvändningen, och då betyder det att vi måste göra samma jobb med mindre resurser, och det betyder ofta färre anställda också, säger Per Haugland, divisionschef för ABB Power Systems.

Innebär det att vi kan vänta varsel i Ludvika under 2009?
- Som vi ser idag på den operationella verksamheten så ser jag inte att det ligger några varsel i framkant, men vi måste se till att vi får en fortsatt orderingång, säger Per Haugland

ABB presenterade idag sin årsrapport för 2008, och trots att orderingången och intäkterna minskade under sista kvartalet så blev ändå 2008 ett rekordår för koncernen. 

Per Haugland tycker att framtiden ser positiv ut och tycker att företaget har tillräckligt med uppdrag för att klara av lågkonjunkturen, men samtidigt vill ABB nu minska kostnaderna för att kunna rida ut den värsta stormen. Aktieägarna drabbas dock inte av sparpaketet utan utdelningen på ABB:s aktier förblir densamma.

Om det är så viktigt att spara pengar, vore det inte på sin plats att minska på aktieutdelningen?

-Den frågan får du ställa till styrelsen, men för den operationella verksamheten så är det viktiga att vi är ”fit for fight” och har koll på kostnaderna. Det måste man ha hela tiden, både i uppgångstider och nedgångstider, säger Per Haugland.

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".