Arbetslösheten bland byggnadsarbetarna kommer att öka kraftigt, befarar Byggnads ordförande i Dalarna. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Byggnads befarar

Kraftig arbetslöshet att vänta

På ett år har arbetslösheten bland byggnadsarbetarna i Dalarna nästan fördubblats. Och för kommande höst och vinter befarar Byggnads ordförande i Dalarna att 25-30 procent av länets byggnadsarbetare kan bli arbetslösa. Han är starkt orolig, inte minst för de yngre i yrket.

– Ja, jag är orolig för att det kan bli en stor utslagning bland de yngre byggnadsarbetarna, säger Anders Ax, som är Byggnads ordförande i Dalarna.

– Och jag befarar att det blir stor arbetslöshet bland lärlingarna och sådana som inte ser någon möjlighet att byta bransch och få fotfäste någonstans.

Det har inte varit några storvarsel från stora byggföretag i Dalarna. Däremot har många småföretag varslat enstaka arbetare.

För ett år sedan var den öppna arbetslösheten i länet 7,8 procent. Nu är den 13,8 procent.

– Bland de här finns också ett antal hemvändare, sådana som tidigare jobbat i Norge eller i storstäderna och nu flyttat hem till Dalarna igen, säger Anders Ax.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".