Elevassistenten Nadja Holm är orolig efter varslen. Foto: Håkan Montelius.
Lärarvarslet

"Alla är oroliga"

Det råder begravningsstämning bland skolpersonalen i Borlänge efter beskedet att 40 lärare och 15 elevassistenter ska bort. Många är oroliga över att förlora jobbet, men också över hur undervisningen kommer att påverkas.

Nadja Holm jobbar som elevassistent på Forssaängskolan i Borlänge och hon har tidigare också jobbat som lärare. Hon ger en dyster bild av stämningen på skolan:

– Det är oroligt. Alla är oroliga. Vi vet ju inte hur många som blir övertaliga just här, men jag har hört en siffra runt 4-5 tjänster, säger Nadja Holm.

Elevassistenterna är den grupp som varslet slår hårdast mot, nästan var tredje, 28 procent, assistent försvinner. Och Nadja Holm tror att det kommer ge konsekvenser för både övriga lärare och elever.

– Det kommer ju bli jättetufft för klassläraren om man inte får en elevassistent. Det är ju dom elever som behöver extra stöd som drabbas hårdast, säger hon.

Han säger att det är fruktansvärt att man inte satsar mer pengar på barn och ungdomar.

– Det känns som att man tänker lite kortsiktigt, säger Nadja Holm.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".