Antalet privata vådhem ökar dramatiskt

Antalet vårdhem i privat regi har ökat dramatiskt i Dalarna. Men det är inte dalfolket som bor där. För några år sedan fanns 23 privata hem i länet. I dag är det 33, en ökning med 43 procent.
Pelle Björklund som är socialdirektör på Länsstyrelsen i Dalarna säger att det mestadels är positivt med vårdhem i privat regi. Men det finns också risker, säger han. - För att få bäring i den här typen av verksamhet så finns det en risk att man tar in personer som egenligen inte tillhör målgruppen för behandlingshemmet. Risken finns också att personer än tillåtet tas in på hemmen för att tjäna pengar, säger Pelle Björklund. Men att ett vårdhem är privat, och att någon tjänar pengar på det, behöver inte betyda att vården blir sämre, säger Pelle Björklund. - Det behöver i sig inte betyda att det är dåligt att vårdhemmen är vinstdrivande. Men det kan i vissa sammanhang vara en fara. Det finns en närhetsprincip i socialtjänstlagen som säger att placeringar på de här hemmen ska ske så nära hemorten som möjligt. Men det är inte dalfolket som bor på de privata hemmen i Dalarna. - Det är många personer från storstadsområdena som placeras på hemmen, säger Pelle Björklund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".